Daglelie - Hemerocallis (delen)

Een pol daglelies moet gedeeld worden in de volgende gevallen:

 

De bloei begint achteruit te gaan

De plant wordt te groot voor de plaats waar hij staat

Je wilt een deel van de plant ruilen met een plant van een andere liefhebber

 

Op zich is het delen niet zo’n lastige aangelegenheid. Het handigste is de pol op te graven en twee vorken ruggelings tegen elkaar aan te zetten en de kluit uiteen te duwen. Ook met een mes kan de plant gemakkelijk in stukken gesneden worden. Het gaat het beste met een gekarteld mes waarmee je de plant tussen twee waaiers van boven af in kunt snijden. Probeer steeds met enige kracht de planten uit elkaar te trekken.

 

 

CHERRY BURST

 

Wanneer dat nog niet lukt weer iets dieper snijden en zo vaak herhalen totdat het lukt. Voordeel hiervan is dat je niet ook de wortels stuksnijdt. In geval van delen met een mes is het mogelijk om één waaier van de plant te halen en vooral in het geval van ruilen en opsturen per post is dat buitengewoon handig. Wanneer er een duidelijke uitloper bij de plant is kun je deze met een schep van de moederplant scheiden en gewoon uitgraven.

Deel niet te snel en laat een plant eerst minimaal 3 jaren de gelegenheid krijgen te groeien. Bij te snel delen bestaat het gevaar dat je de hele plant kwijtraakt.