Daglelies - Erfelijkheidslijnen

Veel mensen die beginnen met kruisen zoeken twee bloemen op, die ze beide wel mooi vinden en kruisen die dan met elkaar. Op zich niets mis mee, maar het lijkt verstandig om je eerst wat meer te verdiepen in bestaande erfelijkheidslijnen. Je zult dan ontdekken dat veel cultivars gedeeltelijk dezelfde afkomstlijnen hebben en dat het dus handig is bepaalde cultivars in je bezit te hebben om daar mee te gaan kruisen voor een mooi resultaat. Als voorbeeld wil ik de volgende afkomstlijnen laten zien:

JANE TRIMMER

 

· Celebration of Angels = Moonlit Masquerade x Tet Dragons Eye

· Gilian = Moonlit Masquerade x Tet Dragons Eye

· Piano Man = Moonlit Masquerade x Tet Dragons Eye

· Blackberries and Cream = (Moonlit Masquerade x Tet Dragons Eye) x Tet Dragons Eye

· Desert Moon = (Moonlit Masquerade x Tet Dragons Eye) x Tet Dragons Eye

 

Bovenstaande cultivars hebben zo goed als allemaal dezelfde afkomstlijnen. Wanneer je nog iets verder gaat zijn de onderstaande cultivars ook weer zeer verwant aan de zo juist genoemde:

 

 

· Jane Trimmer = Gilian x Sabine Baur

· Crazy Ivan = Jane Trimmer x Hank Williams

· Bubbling Up = Crazy Ivan x Bluegrass Music

· Cherry Burst = Gilian x Cherry Valentine

 

Hetzelfde doet zich voor bij de volgende cultivars:

 

· Egyptian Queen = Moonlit Masquerade x Tet Cleopatra

· Volusian Spider = Moonlit Masquerade x Tet Cleopatra

· Wild Horses = Moonlit Masquerade x Tet Cleopatra

 

Wat bij nadere bestudering van de erfelijkheidslijnen ook opvalt is hoe vaak Daring Dilemma of zo u wilt de nakomeling daarvan, Daring Deception, ergens in een afstamming voorkomen. Hetzelfde geld ook voor Ed Brown en Mister Lucky. Het is natuurlijk niet voor niets dat kwekers deze planten veel gebruiken. Ik wil er daarom voor pleiten om, alvorens lukraak te gaan kruisen, de database van de AHS te bestuderen. U kunt deze vinden op www.daylilies.org en dan doorklikken naar Daylily Database Online.

 

WILD HORSES

 

Type daar de cultivar in waarmee u van plan bent te gaan kruisen en u ziet, behalve informatie over grootte, bloeitijd enzovoort in de meeste gevallen een afkomstlijn. Sommige hybridizers zijn er overigens heel slecht in, bijvoorbeeld Jeff Salter, maar in het algemeen kunt u daar alle informatie vinden.