Daglelies - Hemerocallis Galmug

De hemerocallis galmug, Contarinia quinquenotata Synopsis Diplosis quinquenotata, is een van de grootste bedreigingen voor de daglelie van de laatste jaren. Op deze pagina wordt geprobeerd zo veel mogelijk informatie over levenswijze en bestrijding van deze plaag te geven.

 

DE LEVENSCYCLUS

 

Na een jaar overwinterd te hebben in de grond, komen de hemerocallisgalmuggen aan het einde van het voorjaar tevoorschijn. De vrouwtjes leggen vervolgens eitjes op de zich ontwikkelende daglelieknoppen. Als de eitjes uitkomen boren de larven zich een weg naar binnen. De knoppen raken door de aanwezigheid van larven ongewoon opgezwollen. Is een normale daglelieknop langwerpig van vorm, een besmette knop is veel korter en bolvormig en lijkt meer op een tulpenknop. Als de larven in de knop eenmaal volgroeid zijn laten ze zich op de grond vallen en kruipen ze in de grond. In de grond verpoppen ze en daar blijven ze tot het volgende voorjaar, waarna de hele cyclus weer opnieuw begint. Het aantal larven in een knop varieert tussen de 5 en 50 individuen. De larven zijn twee tot drie millimeter groot en zijn wit van kleur. De ene knop is meer misvormd dan de andere, dat heeft te maken met de hoeveelheid larven in de knop. Bovendien zijn de knoppen meestal bleker, doorgaans wit met een licht paarse verkleuring. Met enige ervaring is snel te zien welke knoppen besmet zijn. Hiernaast is de vorm van een besmette knop te zien.

 

MILIEUVRIENDELIJKE BESTRIJDINGSMETHODEN

 

1. De meest milieuvriendelijke methode om de hemerocallisgalmug te bestrijden is natuurlijk het met de hand verwijderen van aangetaste knoppen. Hoewel het voor een liefhebber altijd vervelend is knoppen te moeten verwijderen is het toch onontkoombaar. Wanneer de knoppen blijven zitten zullen een groot aantal larven zich ontwikkelen en zal de schade het jaar daarop alleen maar groter zijn. Wanneer de knoppen zijn verwijderd moeten de larven geen kans krijgen zich alsnog te ontwikkelen. Hoewel sommige kwekers adviseren de knoppen in de groene container te gooien ben ik daar zelf geen voorstander van. Ergens kunnen de larven zich dan mogelijk toch nog vermenigvuldigen. Betere manieren zijn:

- Stop de aangetaste knoppen in een afgesloten plastic zak en verbrand ze

- Stop de knoppen twee dagen in de vriezer bij – 20 graden Celsius

- Zelf maak ik een sopje van water en afwasmiddel en ik maak de knoppen open en dompel ze onder. De larven laten zich vallen, komen op de bodem van het sopje en na enkele minuten wriemelen gaan ze dood. Ik prefereer de oorzaak van mijn ellende persoonlijk te zien sterven.

2. Een tweede milieuvriendelijke methode is het gebruik van Pireco. Volgens de website pakt dit middel de oorzaak van het probleem aan. Het middel beschermt de planten tegen ziekten en insectenplagen via de wortels en het blad. De planten bouwen hun eigen weerstand op.

3. Het is natuurlijk ook mogelijk te proberen de poppen van de galmug uit de grond te verwijderen. Daarvoor dient dan na de bloei de toplaag van de grond geheel verwijderd en afgevoerd te worden. Deze methode is natuurlijk alleen preventief als dat bij de gehele tuin gebeurt, vanwege andere planten dan de hemerocallis in de tuin is dit niet bij iedereen mogelijk.

4. Francois Verhaert gebruikt een extract van walnootbladeren tegen de galmug. Het extract zorgt er voor dat de vrouwelijke galmuggen geen eitjes afzetten op de zich ontwikkelende knoppen. Het recept is simpel: neem een emmer met 30 liter water, voeg 20 liter walnootbladeren toe en laat het geheel 24 uur trekken. Besproei daarna de planten regelmatig met de resulterende vloeistof

5. Om te voorkomen dat in aangekochte planten de poppen zitten is het verstandig nieuwe planten zonder grond aan te kopen of zelf de wortels grondig uit te spoelen.

6. Van Roger Moens kreeg ik de de volgende tip: strooi koffiedras rond de planten en zaai er Tachetes onder. De combinatie zou de insecten tegenhouden eitjes op de planten te leggen.

 

CHEMISCHE BESTRIJDINGSMETHODEN

 

Een aantal liefhebbers heeft in het verleden succes gehad met het middel Decis van Bayer. Dit is echter niet meer in de handel net zoals Provado Garden dat volgens een aantal mensen invloed leek te hebben op de levenscyclus van de hemerocallisgalmug.

 

Voorlopig blijf ik de aangetaste knoppen weghalen met een goed resultaat. Blijf dus de ontwikkelingen volgen.

 

ONDERZOEK

 

Tussen 2009 en 2011 heeft er een onderzoek plaats gevonden naar de bestrijdingsmethoden van de hemerocallisgalmug. Het werd gefinancierd door de AHS en uitgevoerd door de Britse hemerocallisvereniging. Eind 2011 is het onderzoek afgerond en het resultaat is dat er in Groot Brittannie geen vrij beschikbare bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn die helpen tegen de hemerocallisgalmug. Helaas voor ons liefhebbers. De resultaten vindt u op de volgende link:

 

www.rhs.org.uk/Science/Plant-pests/Projects/A-pesticide-control-for-the-hemerocallis-gall-midg

 

 

CONCLUSIE

 

Alles overwegende ben ik vanaf 2015 overgegaan op het op tijd wegnemen van de aangetaste knoppen. Zowel uit milieu oogpunt als uit de resultaten van bestrijdingsmiddelen lijkt me dit de beste weg. Elk jaar mis je een aantal bloemen, met name de vroeg bloeiende, maar na het begin van de zomer heb je er geen last meer van. Het probleem moet je ook niet groter maken dan het is.

In 2016 heb ik zoals Roger Moens voorstelde koffiedras onder de planten gestrooid maar dit jaar heeft dat niet veel geholpen. Ook in 2017 heeft het niet veel geholpen.

Daarom: Haal gewoon de aangetaste knoppen weg. Dat is voor mij het beste.

 

Mocht iemand toch nog een middel vinden, dat absoluut werkt, dan houd ik mij aanbevolen.