Hemerocallis - Daglelie (verzorging)

Een Hemerocallis (daglelie) is een plant die van oorsprong uit vochtige streken komt. Wanneer we een voor Nederland normale zomer hebben met regelmatig zon maar ook regelmatig regen en een milde temperatuur, dan is het niet nodig iets aan de plant te doen behalve het weghalen van verdorde bladeren of uitgebloeide bloemen.

Maar zoals iedereen weet is ons klimaat met de opwarming van de aarde aan het veranderen. Het weer wordt extremer en er zijn vaker lange perioden met veel regen en lange perioden met juist geen regen en veel zon. Nu is veel regen voor een daglelie geen enkel probleem, het is immers een vochtminnende plant. Droge perioden zijn voor de planten moeilijker. BLACK VELVET BABY

Daarom hier een lijstje met tips voor de verzorging van de hemerocallis.

 

De eerste tip is natuurlijk

WATER, WATER en nog eens WATER.

Als je verder niets doet aan je tuin, die hopelijk gevuld is met daglelies, zorg dan, wanneer het weer er niet voor zorgt, voor 2.5 tot 3 millimeter water per week. Dit is belangrijker dan wat voor voedingsprogramma dan ook.

 

De tweede tip over noodzakelijke bezigheden is het bepalen van de zuurgraad (pH) op de plaatsen in de tuin waar daglelies groeien. Hoeveel voeding er ook in de grond aanwezig is, er zal niet veel van opneembaar zijn voor je planten als de pH niet tussen de 6.2 en 6.8 is.

 

Er zijn diverse goedkope pH meters te koop, die net zo goed zijn als laboratoriumtests. Ook er zijn in tuinwinkels setjes aanwezig die de pH kunnen bepalen. Zo gebruik ik zelf de pH bodemtest van Ecostyle, waarbij je acht keer de pH kunt bepalen. Zie ook www.ecostyle.nl .

Laboratoriumtests hebben het voordeel dat deze behalve de pH ook de verhouding van de voeding, die in de tuin aanwezig is, kunnen bepalen .

 

 

 

 

LIES AND LIPSTICK

 

Dat is belangrijk omdat je niet weet wat je moet toevoegen zonder dat je weet wat er nodig is. Laboratoriumtests kun je vaak via tuincentra laten doen. Zo heeft ASEF een bodemtest op de markt in samenwerking met Altic BV in Dronten.

Je moet hierbij een vragenformulier en 300 gram tuingrond opsturen en binnen 3 weken krijg je thuis de analyse en het bemestingsadvies. Het gaat dan om de hoeveelheden N, P, K, en Mg in de grond.

 

De derde tip is zoveel mogelijk organisch materiaal als voorhanden is toe te voegen aan de tuin.

Compost, gecomposteerde bladeren, dierlijke mest, beendermeel enz. enz.. Dit materiaal houdt de grond los, voegt waardevolle mineralen toe en houdt het vocht vast.

Er is natuurlijk nog veel meer over te zeggen maar dit is de basis.

 

DE GROTE DRIE.

Over de stikstof (N), Fosfor(P) en Kalium (K) die we in deze volgorde zien staan op de zakken kunstmest valt nogal wat te zeggen. We moeten hierbij begrijpen dat daglelies geen gewone vaste planten zijn. Bij de meeste van onze bloeiende vaste planten wordt een evenwichtige voeding aanbevolen, tenzij we teveel blad en te weinig bloemen krijgen. Dan is dus een meststof 10+10+10 of 6+6+6 prima. Bij daglelies is dit echter niet het geval. Daglelies behoren tot de familie der éénzaadlobbigen. Ze zitten in dezelfde plantenfamilie als gras en graan. Eénzaadlobbigen hebben een voorkeur voor een verhouding van 3-1-2 , of in het groeiseizoen zelfs 4-1-2. Dus de ideale mix voor daglelies is 18+6+12, waarbij de 18 nog wel wat hoger mag zijn in het groeiseizoen. Zelf gebruik ik van ASEF de FAME

meststof 14+3+9 (+2 MgO).

Omgerekend is dat 18.7+4+12. Wanneer je dan in het seizoen voor de sporenelementen regelmatig bijmest met Miracle Gro (zie verderop in het artikel) dat relatief veel fosfor bevat, zit je volgens mij ongeveer goed. Zie ook op www.asef.nl.

Ecostyle kent ook een gazonbemester met de verhouding 9+3+5, omgerekend 18+6+10. De Kalium is aan de lage kant maar verder voldoet het aan de eisen en de hoeveelheid Kalium is eenvoudig aan te vullen. Er is bij dit product echter nog het een en ander aan andere stoffen en schimmels toegevoegd en ik kan niet beoordelen of deze ook geschikt zijn voor onze passie.

 

Het middelste nummer van onze meststof (P) is niet gemakkelijk oplosbaar en wordt dus veel minder snel opgenomen door de plant dan de andere stoffen. Wanneer we nu jaar na jaar de gebruikelijke meststof bijmesten om de benodigde stikstof aan te vullen, vullen we ook de fosfor aan, die nog wel voorradig is. Het gevolg zal op den duur zijn dat er fosforvergiftiging ontstaat. Test dus af en toe de bodem en bemest, wanneer de fosforhoeveelheden toereikend zijn, de tuin bij met stoffen die ontoereikend zijn. Zo bestaat er Vinassekali (40% K) om de hoeveelheid Kalium te verhogen en er bestaat ook Patentkali (30% K, 10% Mg) voor hetzelfde doel.

Als stikstofbemester kun je bloedmeel gebruiken ( 12% N) en Kalkammonsalpeter (27%N + Mg) is geschikt hiervoor. Dus als je een fout maakt, geef dan eerder te weinig dan te veel van deze producten. Ze zijn krachtig en kunnen verbranding veroorzaken.

 

Vroeg in het seizoen is het belangrijk bovenop de basismeststoffen, de belangrijkste sporenelementen IJzer (Fe), Magnesium (Mg) en Calcium (Ca) toe te voegen. Belangrijk is deze drie in een vroeg stadium te geven omdat de planten ze nodig hebben om de grote drie (N, P en K) op te kunnen nemen. De groeiperiode, en dus de tijd voor bemesting, start wanneer de bladverliezende daglelies weer beginnen te groeien.

Een tweede voedingsperiode vindt plaats in het vroege najaar. Het is dan wel belangrijk niet een langzaam opneembare meststof te gebruiken, want we beogen een groeispurt vóór het invallen van de winter.

 

CRAZY IVAN

 

Deze tweede voedingsperiode kan resulteren in een twee keer zo grote plant het jaar daarop in vergelijking met niet gevoede planten.

Ook een bescheiden portie vloeibaar voedsel verricht vaak wonderen. In Nederland zijn er velen die goede ervaringen hebben met Miracle Gro. Hoewel de NPK verhouding (15+30+15) niet goed is voor onze daglelies bevat dit middel wel sporenelementen zoals Borium(B), Koper (Cu), Ijzer (Fe), Mangaan (Mn) en Zink (Zn). Wanneer je dan in je basisbemesting rekening houdt met een iets lage dosering fosfor (P) is het gezamenlijk resultaat optimaal.

Sinds 2012 is het moeilijk om Miracle Gro in de winkel te vinden. Daarom haal ik het uit Engeland, waar het ook nog veel goedkoper is. Ben je daartoe niet in de gelegenheid, dan moet je een vergelijkbaar Nederlands alternatief zien te vinden.

 

Tot slot is het natuurlijk altijd zo dat organische bronnen beter zijn dan chemische, al hebben we in grote tuinen soms weinig keus.