Introducties

Sinds een paar jaar ben ik intensief bezig met het kruisen van daglelies. Ik probeer daarmee eigen daglelies te kweken die goed gedijen in het Nederlandse klimaat en voldoen aan belangrijke vereisten zoals bloemen goed boven het loof, een groot knoppenaantal en winterhardheid in ons klimaat. Aanvankelijk kruiste ik met zowel diploide als tetraploide cultivars. De laaste jaren echter richt ik mij geheel op tetraploide daglelies. Als basismateriaal gebruik ik vele moderne, vooral Amerikaanse, cultivars.

 

Er zijn verscheidene lijnen waar ik aan werk. Een belangrijke lijn is het kweken van daglelies met mooie, heldere ogen. Hierboven is een voorbeeld van een mogelijke introductie voor de toekomst die gevolgd wordt en beoordeeld zal worden op de genoemde eigenschappen.

 

Een tweede lijn waar ik mee bezig ben is het kweken van fluweelrode daglelies vergelijkbaar met Black Velvet Baby van John Kinnebrew, alleen dan met een heldergele keel en rand.

Mijn voornaamste doel is echter daglelies te kweken met een applique patroon zoals hier links afgebeeld, het liefst bladverliezend en als het lukt helderrood met een gele of witte rand met tandjes. Ik gebruik daarvoor diverse cultivars zoals je kunt zien via de knop Fotoboeken en dan Simon's daglelies en vervolgens Daglelies Applique.

 

 

 

Om ook nog de witte of gele tanden te realiseren kruis ik verder met de planten, die je kunt vinden onder de knop Fotoboeken, Simon's Daglelies en dan Daglelies met tanden.

 

Foto's van zaailingen kunt u vinden onder de knop Frisian Unique.

 

Voor foto`s van daglelies die worden gevolgd en mogelijk worden geintroduceerd, klik op Simon`s daglelies.

 

 

klik hier voor Eigen Introducties.