Onderscheidingen

Amerika is het land van de onderscheidingen. Ook de daglelie kent er vele van. Het krijgen van onderscheidingen (men spreekt over AWARDS AND HONORS) kent een zekere hiërarchie. De allereerste die je kunt behalen is de HONORABLE MENTION. Je kunt hiervoor genomineerd worden vanaf drie jaar nadat de plant is geregistreerd. Een heel regiment aan tuinbeoordelaars, opgeleid door de AHS, bekijkt per regio de genomineerde planten hiervoor. Behaalt een plant minimaal 15 stemmen in tenminste vier regio’s, dan ontvangt deze de HONORABLE MENTION.

 

BORN TO RUN

 

Alle planten die deze HONORABLE MENTION hebben behaald worden ook weer drie jaar na het behalen van de onderscheiding genomineerd voor het behalen van de volgende onderscheiding in de hiërarchie, de AWARD OF MERIT. Ook hiervoor worden weer vele mensen langs tuinen gestuurd om hun stem uit te brengen. Van al deze stemmen zijn er dan een twaalftal met de meeste stemmen uit tenminste de helft van alle regio’s, die de AWARD OF MERIT ontvangen. In Amerika een zeer eervolle onderscheiding, aan weinigen toebedeeld.

 

De planten die de AWARD OF MERIT hebben ontvangen worden twee jaar na het behalen daarvan gedurende 3 achtereenvolgende jaren genomineerd voor de hoogste onderscheiding in Amerika: de STOUT SILVER MEDAL. Deze wordt jaarlijks aan één plant toegekend. Wel worden er een viertal planten die het bijna gehaald hebben bekend gemaakt als Runner Up. Na registratie duurt het dus minimaal 8 jaar (in het snelste geval) voor een daglelie de STOUT SILVER MEDAL kan behalen.

 

 

GOLDENZELLE

 

Verder kent men in Amerika nog vele andere onderscheidingen. Zo zijn er ook nog de volgende:

 

LENINGTON ALL AMERICA AWARD voor de beste plant voor elk soort klimaat

EXTRA LARGE DIAMETER AWARD voor de grootste bloem

EARLY SEASON BLOOM AWARD voor de vroegst bloeiende bloem

DON FISCHER MEMORIAL AWARD voor de beste miniatuur bloem (kleiner dan 3”)

ANNIE T. GILES AWARD voor de beste kleine bloem (tussen 3” en 4.5”)

IDA MUNSON AWARD voor de beste dubbele daglelie

DON C. STEVENS AWARD voor de daglelie met het mooiste oog

EUGENE S. FOSTER AWARD voor de beste laat bloeiende daglelie

HARRIS OLSON SPIDER AWARD voor de mooiste spider of spider variant

LAMBERT/WEBSTER AWARD voor de beste daglelie met ongewone vorm

R.W. MUNSON JR AWARD voor de daglelie met het mooiste patroon]

PRESISDENT CUP voor de daglelie van elke grootte die de mooiste pol maakt

FLORIDA SUNSHINE CUP voor de daglelie kleiner dan 4.5”met de mooiste pol

 

Ja, de Amerikanen kunnen er wat van. Op de website van de Amerikaanse verenigingwww.daylilies.org kun je alle winnaars uit het verleden vinden onder de link AWARDS AND HONORS.

 

In Europa kent het hoofdstuk onderscheidingen nog niet zo’n lange geschiedenis. De Europese vereniging kent sinds 1997 een Europese variant van de STOUT SILVER MEDAL. Deze wordt de WATERMAN AWARD genoemd. Ook de Nederlands/Belgische hemerocallisvereniging kent sinds kort een onderscheiding onder de noemer HEMEROCALLIS VAN HET JAAR. Bij de beschrijvingen van mijn planten in het fotoboek vindt u welke onderscheidingen die de diverse planten hebben behaald.