PROFIEL

 

Dit is de website van Simon Wiersma uit het mooie Friesland waarin ik mijn passie voor daglelies graag met anderen wil delen. U kunt mijn tuin vinden op het adres Reidplom 46, 9254 JK Hardegarijp (de kwekerij is elders).

 

Zowel de schoonheid van de bloemen als de onbeperkte mogelijkheden om er mee te kruisen spreken me enorm aan. Ook fotografeer ik de fotogenieke daglelie zeer veel. Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat mijn hobby is uitgelopen op een passie.

 

Ik probeer de daglelie in mijn tuin te combineren met vele eenjarige soorten, andere vaste planten en met diverse bloemen uit bollen en knollen. Ook daarvan laat ik vele foto's zien en mijn doel is negen maanden van het jaar een bloeiende tuin te krijgen van de sneeuwklokjes half februari tot en met de laatste dahlia die in november met de eerste nachtvorst verdwijnt.

Mijn verzameling van omstreeks 400 verschillende daglelies bestaat naast enkele oudere soorten vooral uit nieuwe cultivars van deze eeuw, voornamelijk afkomstig uit Amerika.

 

Ook kruis ik sinds medio 2006 vele nieuwe cultivars met elkaar in de hoop prachtige nieuwe hemerocallissen te creëren. Jaarlijks probeer ik, afhankelijk van mijn activiteiten in het kruisseizoen, tussen de 2000 en 5000 zaden te laten ontkiemen om op te groeien tot een unieke plant. Ik heb verschillende kruisingslijnen zoals daglelies met een prachtig helder oog, fluweelrode daglelies met een heldergele keel en rand en een "Edge no Eye" lijn. Mijn voornaamste doel is echter een tetraploide bladverliezende en helder rode (scarlet) daglelie te kweken met een brede gele of witte rand met tanden en in het oog een applique patroon zoals in Spacecoast Sea Shells.

 

Onder de naam FRISIAN UNIQUE kunt u een uniek exemplaar uit mijn eigen kruisingen kopen. U kunt vervolgens deze daglelie een unieke eigen naam geven en indien u dit wenst kunt u deze daglelie officieël laten registreren. U krijgt de hele pol mee, een uniek bezit!

 

Ik hoop dat steeds meer mensen zullen genieten van de uitstraling van de daglelie en via deze site de mogelijkheden zullen ontdekken de hemerocallis in de tuin te combineren met eenjarigen, bollen en knollen.

 

Ik wens u veel genoegen met deze website.